Nadwrażliwość zębów – garść wiedzy
Zęby spełniają bardzo istotną rolę – służą do prawidłowego rozdrabniania pokarmu, zanim trafi on do żołądka. Braki w uzębieniu, zwłaszcza te duże, wyraźne wady zgryzu oraz próchnica mają negatywny wpływ nie tylko na sposób przygotowania jedzenia do trawienia, ale i na ogólny stan zdrowia organizmu. Jeszcze jednym problemem związanym z jamą ustną, jest nadwrażliwość zębów.
Czym jest nadwrażliwość zębów i skąd się bierze
Ząb zbudowany jest z korzenia ukrytego w dziąśle oraz z widocznej w jamie ustnej korony. Ta ostatnia jest pokryta szkliwem, które chroni kolejną warstwę zęba – zębinę. Jeśli warstwa ochronna jest z jakiegoś powodu zbyt cienka, bodźce czuciowe mogą dotrzeć do wspomnianej zębiny; a ta wraz z miazgą zębową to kompleks posiadający funkcje czuciowe.
Do nadwrażliwości może doprowadzić kilka czynników:
– wady zgryzu doprowadzające do uszkodzeń zębów, np. przetarć warstwy wierzchniej; podobne skutki przynosi nocne zgrzytanie zębami (bruksizm)
– zbyt mocne dociskanie szczoteczki podczas mycia zębów oraz stosowanie prostych ruchów, zamiast okrężnych
– nadmiar gorących dań, cukru i kwasów w diecie: cytrusów, gazowanych napojów, kwaśnych soków itp. – zakwaszają one ślinę, co powoduje demineralizację szkliwa zębów.
– niektóre choroby przewodu pokarmowego i częste wymioty także uszkadzają warstwę wierzchnią zębów
– zbyt częste wybielanie zębów.
Objawy nadwrażliwości zębów
Wrażliwe zęby dają o sobie znać ostrym, silnym i nagłym bólem, po zetknięciu ze zbyt gorącym lub zbyt zimnym jedzeniem lub piciem. Może to być kawa, herbata, zupa, czy lody lub mrożone napoje. Nieprzyjemne uczucie mija po krótszej lubi dłuższej chwili, ale pojawi się znowu przy obecności niepożądanego czynnik, czyli wysokiej lub niskiej temperatury pokarmu.
Jak leczyć i co stosować na nadwrażliwość zębów?
O wrażliwe zęby trzeba jak najbardziej zadbać. Inaczej problem będzie się pogłębiał. W pierwszej kolejności warto udać się do stomatologa, który obejrzy nadwrażliwe zęby i stwierdzi, czy winowajcą nie jest tu np. pęknięcie szkliwa, ubytek w plombie lub tzw. próchnica wtórna. Jeśli potwierdzi któryś z tych powodów, dokona naprawy tego miejsca.
W innym przypadku, lekarz doradzi, co na nadwrażliwość zębów stosować. Może to być żel lub płukanka fluorkowa.
Drugim zaleceniem bywa mycie zębów pastą o niskiej właściwości ścierającej (z przeznaczeniem dla zębów wrażliwych) i przy użyciu szczoteczki z miękkim włosiem. Istotna będzie tutaj też technika polegająca na okrężnych ruchach czyszczących oraz częstotliwość mycia – przynajmniej dwa razy dziennie.
Warto też unikać jedzenia i napojów o zbyt wysokiej lub zbyt niskiej temperaturze.
Przynajmniej część z tych zaleceń trzeba wprowadzić na stałe – jak choćby prawidłowy sposób mycia zębów, czy unikanie zbyt dużej ilości słodyczy oraz bardzo kwaśnych owoców i napojów. Trzeba też pamiętać, że szczoteczki różnych producentów mogą się różnić twardością, nawet jeśli są opisane jako miękkie – warto zwracać na to uwagę przy zakupie i wybrać tę, która najlepiej sprawdzi się u konkretnej osoby.